De geschiedenis van het tafereel
In 1223 na Chr. vroeg Francesco d'Assisi aan een kunstenaar om de geboorte van Christus uit te beelden ter ondersteuning van zijn Bijbelse vertelling.
Die eerste kerststalletjes werden van terracotta gemaakt en begrijpelijkerwijze zijn er niet veel meer over, maar in de Sta. Maria Maggiore in Roma staat de oudst bewaard gebleven kerstgroep.
De verspreiding van de uitbeelding gebeurde in eerste instantie door de Jezuïeten en de Dominicanen.
Vele jaren werden deze Kerststal-taferelen uitsluitend in kerken tijdens Kerstmis opgesteld. In de 16de eeuw verspreidde deze traditie zich over gans Europa en verschenen de stalletjes in de particuliere kapellen van koninklijke burchten en adellijke paleizen.
De adel in de renaissance beschouwde de modellen van de Kerststal-taferelen als het voornaamste en meest waardevolle geschenk, dat men iemand kon geven.
Na verloop van tijd werden de groepen naast Jozef, Maria, Jezus, de os, de ezel en de herders, uitgebreid met zogenaamde secundaire figuren en geplaatst in een landschap. De drie wijzen gaan daarbij soms gekleed in luxe stoffen versierd met juwelen.
Ondertussen vind je de kerststallen in alle soorten en maten en verspreid over de ganse wereld. Naast levende kerststallen, vind je ze gemaakt van was, hout, steen, glas,
noem maar op. Soms zijn het echte stalletjes, soms grotten, woonwagens, alle decors zijn goed om het tafereel uit te beelden.